25 Nisan 2017 Salı

OTİZMİ FARK ET !

Merhaba,
bugün sizlere özel ders verdiğim öğrencim Emre'den bahsedeceğim. Emre 4 yaşındayken otizm teşhisi koyuluyor ve 7 yaşına kadar özel eğitim alıyor. 7 yaşından sonra bir sorun olmadığı için ailesi raporu iptal ettiriyor. Annesi Ayşe Hanım Emre'nin bu raporla büyümesini hiç istememiş her ne kadar yanlış bir düşünce de olsa erkek çocuktur işi var askerliği var evliliği var diyerekten Emre'yi özel eğitimden alıp normal bir okula kaydettiriyor. iste hikaye de burada başlıyor.
Emre özel eğitimdeyken her şey normal, okuması yazması arkadaşlarıyla ilişkisi konuşması...
Yeni başladığı devlet okulunda ise çok zor zamanlar geçiriyor. bunun sebeplerinden biri Emre'nin öğretmenine bu özel durumdan bahsedilememesi. Emre'nin diğer arkadaşlarına göre biraz daha geç öğrenmesi, arkadaşlarıyla olan ilişkilerini de etkilemiş zamanla sınıfta dalga konusu olmaya başlamış. O yaşlardaki bir çocuğun nasıl hissedebileceğini tahmin etmişsinizdir. Zor.. çok zor..
Ailesi de bu zamanlarda Emre'ye destek olmak yerine onu diğer arkadaşlarıyla kıyaslamaya başlamış ve annesi Ayşe hanımın en büyük pişmanlıklarından biri de bu durum. Emre'yi tamamen iyileşmiş olarak kabul eden annesi oğlunun daha iyi olması için ona bir sürü sorumluluklar yüklemiş, çoğu şeyi göz ardı ederek. Emre 5. sınıfa başladıktan sonra bir öğretmeni bu durumu annesiyle konuşuyor ve annesi Emre'nin bu durumunu söylüyor. Annesinin biraz daha bilinçlenmesinde öğretmenin konuşması etkili olacak ki Ayşe hanımın özel eğitime başvurma kararı alıyor. Emre o dönem hem okula hem özel eğitime gidiyor ancak bu seferde ''neden ben iki okula gidiyorum'' sorunu başlıyor. Arkadaşlarından iyice kendını soyutlayan Emre içine kapanmaya başlıyor.  bir şekilde bu sorunu atlatan ailesi Emre'nin daha iyiye gittiğini görüyor.
Emre şimdi 8. sınıf öğrencisi ve Teog sınavına hazırlanıyor. artık özel eğitime gitmiyor ve bunun nedeni ailesinin ''rapor'' korkusu. özel eğitime gitmiyor ancak özel ders ve psikolojik destekle bazı sorunları çözmeye çalışıyorlar. Emre'nin öğrenmesin de hiçbir sorun yok. Göz teması kurabiliyor, dediklerimi uygulayabiliyor ancak içine kapanıklığı bariz gözler önünde. Emre çok çekinmiş zamanında belli ki çok ezilmiş kendi içinde, ailesi şimdilerde yanlış yaptığını fark etse de konuda artık çok geç Emre'nin kendi öz benliğini öz güvenini kazanması için biraz zamana gerek var.

Demem o ki korkmayın, çekinmeyin ''el alem'' denen örgüt çocuklarınızın sağlığından daha kıymetli değil. o ne der bu ne der diye düşünmektense çocuğum için daha iyi ne yapabilirim nasıl bu durumu çözebilirim diye düşünmek gerek. Yaptığınız bilinçsizle davranışlar o çocuğun bütün hayatını etkileyebilir. Buna müsaade etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder